Tüp Mide
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp Mide, yani sleeve gastrektımi, kısıtlayıcı bir ameliyattır. Midenin büyük bir kısmı cerrahi olarak, uzunlamasına çıkarılır.
Midenin, yemek borusu ile bileşke kısmından başlanarak, oniki parmak bağırsağı ile birleştiği yere kadar mide dokusu kesilir ve adeta bir tüp şekline getirilir.
Laparoskopik olarak yapılan bu ameliyat, karına açılan 5 tane 1 cm’lik delikten yapılır.
Midenin çevresinde bulunan kalın bağırsak, dalak, pankreas ve karaciğer ile olan bağlantıları açılır. Bu işlem Ligasure adı verilen ultrasonik kesme fonksiyonu olan aletler kullanılarak gerçekleştirilir.
Laparoskopik tüp mide ameliyatı yaklaşık 2 saat kadar sürer. Hasta bu esnada genel anestezi altında uyutulur. Geride kalan tüp şeklini almış mide, stapler denilen dikiş aletleri ile kapatılır, el ile dikilmez.
Midenin kubbe kısmı olan fundusun büyük bir kısmı, mutlaka çıkarılır. Çünkü midenin fundus kısmının çıkarılması, obezitenin tedavisinde cerrahi önem taşımaktadır. Midenin dolması halinde, beyine giden nörohümöral mesaj, fundustan kaynaklanmaktadır ve tüp mide ameliyatında fundusun çıkarılması erken doymayı sağlayan unsurlardan biridir. Yeterli miktar mide fundusu bırakılmasıda, reflünün gelişmemesi açısından önemlidir.
Laparoskopik tüp mide ameliyatı ile ne kadar kilo kaybı sağlanabilir?
Bu sorunun cevabı, hastanın sahip olduğu fazla kilonun yarısı olarak belirlenmiştir. Yani, Boyu 180 cm, kilosu 140 olan bir bireyin, ideal vücut ağırlığı 70 kilo ise, bu hastanın 70 kilo fazlası vardır ve tüp mide ameliyatından sonra yaklaşık 35-40 kilo kadar verebilir.
Tüp mide ameliyatı ve Şeker Hastalığı arasındaki ilişki nasıldır?
Diabetin, özelliklede insülin kullanan şeker hastalarının, tüm obezite tedavilerinden fayda gördüğü bilimsel bir gerçektir.
Unutulmamalıdır ki, obezite cerrahisi şeker hastalığını tedavi etmez, sadece, insülin ihtiyacını azaltır, kan şekeri yüksekliğinin kolay kontrolünü sağlar.
Tüp mide ameliyatı, nasıl kilo verdirir?
Erken doyma ve açlık kontrolü, kısıtlayıcı bir ameliyat olan tüp mide ameliyatının en önemli kilo verdirme mekanizmasıdır. Tüp mide ameliyatından sonra, normalde mide fundusundan salgılanan Ghrelin isimli oreksijenik hormon, fundus ameliyatta alındığı için kandaki miktarı düşer ve böylelikle beyine açlık sinyali daha az gider. Böylece hasta daha az acıkır.
Diğer bir mekanizma ise, mide küçüldüğü için, yenilen gıdalar daha hızlı bir şekilde incebağırsaklara geçmesidir.
Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hemen kilo vermeye başlar ve kilodaki bu azalma, 12. ayda doruğa ulaşır ve 24. ayda neredeyse tamamlanır.
Tüp mide ameliyatından sonra mide genişler mi?
Bu soru hemen her hasta tarafından merak edilen bir sorudur. Ameliyat ile küçültülen mide hacmi, 200mL kadardır. Ameliyat sonrası1. ve 2. yılda, çekilen mide filmlerinde, midenin bir miktar genişlediği belirlenmiştir. Asla ameliyat hacmine ulaşamayacağı bilinmelidir.
Tüp mide ameliyatından sonra hangi komplikasyonlar gelişebilir ve bunların olma sıklığı nedir?
En sık karşılaşılan komplikasyon, dikiş hattından sızıntı olmasıdır. Anastomoz kaçağı olarak değerlendirilen bu durum Her yüz ameliyatın yaklaşık ikisinde görülebilir, dikiş hattının kısmen açılmasına bağlıdır ve en sık olarakta midenin üst kısmında görülür. Ameliyattan birkaç gün sonra belirti verir.
Belirtileri arasında ateş, karın ağrısı, kalp hızının artması ve genel durum bozukluğudur. Laboratuvar testlerinde lökositlerin ve bazı iltihap belirteçlerinin yüksekliği, anastomoz kaçağını destekler. Böylesi bir durumdan şüphelenildiğinde, ilaçlı mide filmi ve/veya karın tomografisi çekmek gereklidir.
Benzer bir sıklıkta görülen diğer bir komplikasyonda, ameliyat alanında kanamadır. Genellikle, geride kalan midenin dikiş hattından kanama olduğu görülür.
Geç dünemde görülebilen en önemli komplikasyonlardan biride, midede darlık gelişmesidir. %1 sıklıkta gelişen bu sorun endoskopik olarak genişletilme yapılması ile tedavi edilir.
Tüp mide ameliyatından sonra hastaların önemli bir kısmında, ilaç kullanımı gerektirecek kadar reflü yakınması olur. Bazı serilerde bu sıklık her 4 hastanın birinde olarak bildirilmiştir. Ameliyat öncesi ciddi reflüsü olan hastalarda tüp mide ameliyatı yerine, diğer obezite ameliyatları hastalara önerilmelidir.